korsbandsoperationer.blogg.se

Vägen tillbaka efter kollision i skidbacken

Åter till Täby rehab

Kategori: Rehab

Idag, 11 dagar efter operation var det dags att börja träna på Täby rehab igen.
Jag var där förra måndagen också men då kontrollerade bara sjukgymnasten att rörligheten såg bra ut och att jag kunde göra mina hemmaövningar. Idag var det mer på "riktigt", ett nytt program för vänster ben påbörjades och programmet för höger ben återupptogs till viss del. Det går inte att återuppta det fullt ut ännu pga.vänster knä.
 
Motionscykeln blev den första utmaningen idag. Jag var lite fundersam på hur det skulle gå, efter förra operationen fick jag nämligen tänja fram och tillbaka en stund (ca 2 min) innan jag kom runt med pedalerna. Då var det segt och stelt i knät minsann. Sjukgymnasten, Kattis, fixade till bra höjd på sadeln och vi var båda helt inställda på samma tänjande MEN så blev det inte. Jag kom runt på en gång!!
 
Kul att börja morgonen med en framgång. Ser löjligt stolt ut på bilden men det bjuder jag gärna på :-) Jag fick cykla 10 minuter utan belastning, vi sänkte även sadeln ett snäpp för att utmana lite till. Härligt att vara igång igen och inte gjorde det ont heller. Tog iofs en Citodon ca 1 timme innan passet. Kul också att träffa alla "korsbands och knäledskompisar" och höra hur det går för dem. Vi är där samma tider vecka ut och vecka in, alla vi som går hos Kattis. Täby rehab blir nästan som ett andra hem.
 

Övningarna som följde detta första pass var:
1. Drag i dragmaskin med det nyopererade benet i 4 riktningar för att aktivera benmuskler fram, bak, utsida och insida. Det gick bra, insidan var jobbigast och gjorde lite ont. 10*3 i varje riktning
2. Benböj mot en vägg och med en Pilates boll som stöd i ryggen 10*3
3. Bäckenlyft med armarna i kors över bröstet 10*3
4. Step-up bräda, står med det nyopererade benet på en step-up bräda och kliver upp och ner med det andra, lyfter det ganska högt för att hitta balansen 10*3
5. Står med båda fötterna på en balansplatta som är inställd på det näst svåraste. Balanserar under stor koncentration 1 minut 3 gånger. Se bild nedan, kompressionsstrumporna var på dagen till ära.
 

Sedan gjorde jag någa olika övningar för endast höger ben som opererades för 16 och en halv vecka sedan, vill inte tappa mer styrka i det än vad jag gjort under de här senaste 11 dagarna.
1. Benpress med höger ben i maskin 10*3 (tappat vikt)
2. Ben curl i maskin framsida lår 10*3 (tappat vikt)
3. Ben curl i maskin baksida lår. Samma vikt som för 11 dagar sedan, YES!!
4. Knäböj med endast höger ben, det andra får dingla fritt i luften 3*10
 
Minskningen i styrka var normal och väntad enligt sjukgymnasten, skönt att höra! För övrigt tyckte hon att det här första passet gick riktigt bra, bättre än första passet efter förra op. Jag fick avsluta med att ligga på en brits och Kattis tryckte ner mitt knä till full sträckning. Det gick bra och gjorde inte jätteont. Det blev inget långt pass idag men det kommer, det vet jag! När jag kom hem la jag mig en stund med isbandaget för att undvika att knät svullnar upp. Nästa pass blir på onsdag.